stone house

Уникални каменни материали

Идеални за екстериорно и интериорно приложение. Всяка плоча носи неповторима индивидуалност.

 

още за камъните

Качествени каменни материали

Притежават изключителна здравина и издръжливост, не се влияят от киселини и други химически вещества.

 

още за камъните

Функционални каменни материали

Удовлетворяват всички изисквания за надеждност, дълготрайност, екологичност и икономичност.

 

още за камъните

Устойчиви каменни материали

Периодичността за освежаване на естествените плочи е в пъти по-малка, сравнена с другите облицовачни материали.

 

още за камъните

За Каменните Материали

Природните камъни туф, травертин, фелзит и базалт са едни от първите строителни материали, използвани от човека в строителството.

 

Свидетелство за това са огромен брой храмове, църкви и удивителни паметници на архитектурата и изкуството. Използват се за външни и вътрешни облицовки, за подови настилки, дори за тавани, колони, сводове, корнизи и други детайли.

 

Качества на естествените камъни.

Притежават изключителна здравина и издръжливост, като не се влияят от киселини и други химически вещества. Не променят цвета си.

Познати са с отличните си показатели при студоустойчивост и изтриваемост. Част от камъните се отличават с шумо- и топлоизолационни качества.

Тук трябва да отбележим и незаменимите декоративни свойства: всяка плоча носи неповторими индивидуалност, изглед и топлота.

 

Предимства на естествените камъни.

Почти невъзможно е да се намери друг строителен материал с качества, дори наподобяващи тези на естествения камък. За това сидетелстват хилядите години устойчивост на вредните природни влияния.

От една страна, всеки един изкуствено създаден от човека продукт, губи първоначалните си харектеристики в кратък период от време, а от друга, инвестицията в него не винаги е по-малка от тази в природния камък. Периодичността за освежаване на естествените плочи е в пъти по-малка в сравнение с други облицовъчни материали.

 

Избор между видовете естествени камъни.

Основеният критерий при избора на камък е неговото предназначение. Природните продукти имат различно приложение в зависимост от харектеристиките си. За покриването на фасада на открито, са необходими студоустойчиви и възможно по-леки плочи. Подхорящи за това са туф и травертин.

Коефициентът на водопоглъщане, също има голямо значение. Ако фасадата е предвидена с цокъл, нужен е камък и с висока якост (базалт).

 

Желателно е фасадните материали да са с добра паропроницаемост, за да пропускат влага. При необходимост от подова настилка с голямо натоварване (обществени сгради), задължително е да се вложи полиран камък с ниска изтриваемост и висока якост (базалт), а в случай, че то не е голямо (в домове и офиси), идеални за целта са материалите травертин и фелзит. За облицоване на вътрешни стени се залага на полираните плочи, които имат прекрасни декоративни качества (фелзит и травертин). В интериора своето място намира шлайфаният вулканичен туф с различните си разцветки и ефектна структура.

 

напред >>